Tudástár

Milyen típusú fűtésrendszerek léteznek, és mik a jellemzőik?

Többféle fűtésrendszer létezik, például a radiátoros fűtés, padlófűtés, hőszivattyúk, és infravörös fűtés. Mindegyik rendszernek saját előnyei és alkalmazási területe van a hatékonyság és a kényelem szempontjából.

Mi a hőszigetelés szerepe egy épület hűtésében?

A hőszigetelés szerepe egy épület hűtésében az, hogy megakadályozza a hő bejutását a környezetből. Jól szigetelt épületben a belső hőmérséklet könnyebben fenntartható a kívánt szinten, csökkentve a hűtési költségeket.

Hogyan lehet hatékonyan hűteni egy épületet a nyári hónapokban?

Hatékony hűtés érdekében fontos az épület szigetelése, az energiahatékony ablakok használata és a klímaberendezések intelligens vezérlése. Emellett az árnyékolás és a hűtött levegő egyenletes elosztása is segíthet.

Milyen szerepet játszik a napkollektor rendszer az otthoni melegvíz ellátásában?

A napkollektor rendszer napenergiát hasznosít, hogy meleg vizet állítson elő otthoni használatra. A napkollektorok a napfényt közvetlenül meleg vízzé alakítják át, csökkentve a hőenergia igényét és a melegvíz költségeit.

Mi a hidroenergia előnye és hátránya az alternatív energiarendszerek között?

A hidroenergia előnye, hogy nagy mennyiségű energia előállítására képes, és megbízható forrás. Azonban a vízierőművek környezeti hatásokat okozhatnak, például a folyók áramlásának megváltozását és a vizek élővilágát érintő problémákat.

Milyen gázvezeték biztonsági intézkedésekkel kell tisztában lenni?

Gázvezeték biztonsági intézkedések közé tartozik a gázszag észlelése, a gázvezeték rendszer rendszeres ellenőrzése, szivárgások azonnali jelzése, valamint a gázkészülékek helyes használata és karbantartása. A biztonsági előírások betartása létfontosságú a gázüzemű rendszerek esetében.

Hogyan lehet optimalizálni egy napkollektor rendszer teljesítményét?

Egy napkollektor rendszer teljesítményét optimalizálni lehet a napkollektorok megfelelő szögben történő elhelyezésével a nap irányában, valamint rendszeres tisztítással és karbantartással. Emellett intelligens vezérlőrendszerek is segíthetnek a hatékonyabb működésben.

Mi a legfontosabb szempont a vízvezeték rendszer telepítésekor?

A legfontosabb szempont a vízvezeték rendszer telepítésekor az, hogy szakszerűen legyen elvégezve. Csak képzett szakembernek szabad elvégeznie a munkát, hogy elkerüljük a szivárgásokat és a hosszú távú problémákat.

Milyen vízvezeték szerelvények szükségesek egy ház vízellátási rendszeréhez?

Egy ház vízellátási rendszeréhez szükséges vízcsapok, csővezetékek, vízmelegítő, víztisztító, zuhanyfejek, csapok és lefolyók. Ezek az eszközök biztosítják a víz elosztását és használatát a házban.

Miért fontos a gázvezeték rendszer szakszerű telepítése és karbantartása?

A gázvezeték rendszer szakszerű telepítése és karbantartása létfontosságú a biztonság és a környezetvédelem szempontjából. Rosszul telepített vagy karbantartott gázvezeték rendszer szivárgásokhoz, robbanáshoz és környezeti problémákhoz vezethet.

Milyen környezeti előnyei vannak a hidroenergia használatának?

A hidroenergia használata tiszta és megújuló energiaforrást jelent, ami csökkenti a környezeti terhelést és a szén-dioxid kibocsátást. A vízenergia előállítása során nincs szükség fosszilis tüzelőanyagokra, és nem keletkezik szennyezés.

Milyen előnyei vannak a szélenergia használatának az energiatermelésben?

A szélenergia használata tiszta és megújuló forrásból származó energiát biztosít, ami csökkenti a szén-dioxid kibocsátást és a fosszilis tüzelőanyagok függőségét. Emellett a szélenergia alacsony üzemeltetési költségekkel rendelkezik hosszú távon.

Milyen típusú napelem rendszerek léteznek, és mik a jellemzőik?

A napelem rendszerek többféle típusa létezik, például a hagyományos monokristályos és polikristályos napelemek, valamint a vékonyfilm napelemek. Ezek mindegyike más és más előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik a hatékonyság, az ár és a telepítés szempontjából.

Hogyan működik a napkollektor rendszer meleg víz előállítására?

A napkollektor rendszer a napenergiát hasznosítja meleg víz előállításához. A napkollektorok napelemek helyett hőszigetelt csövekkel rendelkeznek, amelyekben a víz kering. A napfény melegíti fel a csövekben lévő vizet, amelyet egy tartályban tárolnak, majd használatra szolgál.

Milyen környezeti előnyei vannak a szélenergia használatának?

A szélenergia használata nincs szükség fosszilis tüzelőanyagok égetésére, így csökkenti a szén-dioxid kibocsátást és a levegőszennyezést. Emellett megújuló forrás, így nem terheli a természeti erőforrásokat.

Hogyan lehet optimalizálni egy épület klímavezérlését az energiahatékonyság növelése érdekében?

Az energiahatékonyság növelése érdekében fontos az épület klímavezérlésének optimalizálása. Ezt elérhetjük intelligens termosztátok, zónavezérlés és időzített üzemmódok használatával. Az épület hőmérsékletének megfelelő szinten tartása minimális energiaveszteséggel jár.

Milyen víztakarékos eszközökkel lehet csökkenteni a vízfogyasztást otthon?

Víztakarékos WC-k, zuhanyfejek és csapok használata segíthet csökkenteni a vízfogyasztást otthon. Ezek az eszközök kevesebb vizet használnak, anélkül, hogy komfortot áldoznának, így csökkentik a vízdíjakat és a vízkészletek terhelését.

Hogyan lehet megtalálni a vízvezetékrendszer szivárgásait, és miért fontos az azonnali javításuk?

A vízvezetékrendszer szivárgásait lehetőség szerint azonnal fel kell deríteni, mivel ezek vízpazarláshoz, vízkárokhoz és magasabb vízszámlákhoz vezethetnek. Szivárgások kiszűrése különböző módszerekkel történhet, például nyomásvizsgálattal vagy hőképalkotással.

Hogyan működik a hőszivattyú fűtési rendszer, és miért hatékony?

A hőszivattyú fűtési rendszerek hőt mozgatnak egy alacsony hőmérsékletű helyről egy magasabb hőmérsékletű helyre. Ez energiatakarékos, mivel csak a hő mozgatásához szükséges energiát használja fel, és nem a hő előállításához szükséges energiát.

Milyen előnyei vannak a geotermikus fűtésrendszernek a fosszilis fűtéssel szemben?

A geotermikus fűtésrendszerek környezetbarát megoldást kínálnak, mivel nem használnak fosszilis tüzelőanyagokat, így nincs szén-dioxid kibocsátás. Emellett hatékonyak és olcsóbbak a hosszú távon, mivel a földből nyerik a hőt.

Milyen módszerekkel lehet napelemeket telepíteni egy épületre?

Napelemeket lehet tetőre szerelni, földön elhelyezni vagy falakra integrálni. A legelterjedtebb módszer a tetőre történő telepítés, ahol a panelek a napenergiát közvetlenül a tetőn hasznosítják. Az integrált falpanelek esztétikusan illeszkednek az épület homlokzatába, míg a földön elhelyezett rendszerek mobilisak és könnyen kezelhetők.

Miért fontos az energiatakarékos fűtésszerelés az épületek fenntarthatósága szempontjából?

Az energiatakarékos fűtésszerelés kulcsfontosságú az épületek fenntarthatósága szempontjából, mivel csökkenti az energiafelhasználást és a környezeti hatásokat. Hatékony fűtési rendszerek, hőszigetelés és intelligens vezérlők segítenek minimalizálni a hőveszteséget és az energiaveszteséget.

Mi a hőszigetelés szerepe egy épület klimatizálásában?

A hőszigetelés az épület klimatizálásának alapvető eleme, mivel segít megőrizni a kívánt hőmérsékletet. Jól szigetelt épületben kevesebb energia szükséges a hűtéshez vagy fűtéshez, csökkentve az energiaköltségeket és a környezeti terhelést.

Mi a szerepe és fontossága a rendszeres fűtési és hűtési rendszer karbantartásnak?

A rendszeres fűtési és hűtési rendszer karbantartás kulcsfontosságú a hatékony működés és a hosszú élettartam érdekében. Tisztítás, szűrők cseréje, hűtőközeg szint ellenőrzése és alkatrészek ellenőrzése szükséges a kényelmes és gazdaságos klímavezérléshez.

Milyen típusú víztisztító rendszereket lehet otthoni használatra telepíteni?

Otthoni víztisztító rendszerek közé tartozik a szénblokk szűrő, fordított ozmózis rendszer, UV fertőtlenítők és ioncserés vízlágyítók. Ezek a rendszerek eltávolítják a vízből az íztelen, színtelen és szagtalan szennyeződéseket, így biztonságos ivóvíz állítható elő.

Miért fontos a vízvezeték rendszer rendszeres karbantartása?

A vízvezeték rendszer rendszeres karbantartása fontos a vízminőség és az ellátás biztosítása érdekében. Csövek ellenőrzése, szivárgások kijavítása, víztisztítók karbantartása és a víznyomás szabályozása hozzájárul a rendszer hatékony működéséhez és a vízveszteség minimalizálásához.

Miért fontos a szerviz és felügyelet az alternatív energiarendszerek esetében?

A szerviz és felügyelet fontos az alternatív energiarendszerek hatékonyságának és megbízhatóságának fenntartásához. Rendszeres karbantartás, ellenőrzés és javítások segítenek megelőzni a hibákat és maximalizálni a rendszerek élettartamát.

Hogyan lehet hatékonyan csökkenteni a vízfogyasztást otthoni vízvezeték használat közben?

A vízfogyasztás csökkentése érdekében használjunk víztakarékos eszközöket, például alacsony öblítésű WC-t és víztakarékos zuhanyfejet. Csökkentsük a csap alatt elfolyó vizet, például mosogatás közben használjunk egy lezárt mosogatót. Javítsuk meg azonnal a szivárgásokat, és ne hagyjuk szivárogni a csapokat. Öntözzünk a kertben csak szükség szerint, és használjunk esővizet. Tudatos vízhasználattal nemcsak a vízszámlát csökkenthetjük, hanem környezetünknek is jót teszünk.

Milyen lépéseket kell követni egy vízmelegítő telepítésekor, és hogyan lehet biztonságosan használni?

Vízmelegítő telepítésekor először olvassuk el a gyártói utasításokat. Válasszunk megfelelő helyet a vízmelegítőnek, ahol megfelelő szellőzés van. A telepítéshez győződjünk meg arról, hogy a gázcső vagy elektromos vezeték megfelelően van csatlakoztatva. Csatlakoztassuk a hideg és melegvíz csöveket a vízmelegítőhöz, majd nyissuk meg a vízellátást és ellenőrizzük a működést. A vízmelegítőt rendszeresen karbantartani kell, és évente legalább egyszer ellenőrizni kell a biztonsági szelepeket.

Hogyan lehet megelőzni a vízvezeték rendszerben a szennyeződéseket és a rossz szagokat?

A szennyeződések és rossz szagok megelőzése érdekében telepítsünk szűrőket a csapokhoz, hogy megtisztítsuk a vízvezeték rendszert a szennyeződésektől. Időnként öblítsük ki a csapokat és a WC-ket, hogy elkerüljük a stagnáló víz kialakulását. A szellőztetést is fontosnak tartják, hogy megakadályozzuk a rossz szagok kialakulását a vezetékekben. Rendszeresen ellenőrizzük a csaptelepeket és a szelepeket, hogy megtartsuk a rendszer hatékonyságát és tisztaságát.

Milyen módon lehet csöpögő csapot javítani anélkül, hogy szakembert kellene hívni?

Egy csöpögő csap javítása általában egyszerű feladat. Először zárjuk el a vízforrást, majd távolítsuk el a csapkart. Cseréljük ki a kopott tömítést vagy cserepet, és ellenőrizzük a csaptestet is lehetséges sérülések szempontjából. Visszaszerelés után nyissuk meg a vízforrást és ellenőrizzük a javítást. Ha a probléma továbbra is fennáll, szükség lehet szakember segítségére.

Mik a legfontosabb biztonsági intézkedések, amelyeket be kell tartani vízvezeték szerelés közben?

Vízvezeték szerelés közben fontos a biztonság. Viseljünk védőszemüveget és kesztyűt, hogy megvédjük szemünket és kezünket a sérülésektől. Ne dolgozzunk áram alatt álló vízvezetékkel, és mindig zárjuk el a vízforrást, mielőtt javításokat végeznénk. Használjunk megfelelő eszközöket és kövessük az adott csőanyagokra vonatkozó előírásokat. Ha nem vagyunk biztosak, hívjunk szakembert, hogy segítsen a munka elvégzésében.

Hogyan lehet megtisztítani a vízvezeték rendszert és megelőzni a vízkövet?

A vízkőlerakódás elkerülése érdekében rendszeresen tisztítsuk meg a vízvezeték rendszert. Használhatunk ecetsavas oldatot a vízkő eltávolításához, vagy vízkőoldót, amely speciálisan erre a célra készült. Ezenkívül telepíthetünk vízlágyítót, amely csökkenti a vízkő kialakulását. Fontos, hogy a tisztítást rendszeresen végezzük, hogy megőrizzük a vízvezeték rendszer hatékonyságát és meghosszabbítsuk az élettartamát.

Milyen lépéseket kell követni a vízvezeték rendszer télen történő védelméhez és fagyás elleni védelemhez?

A vízvezeték rendszert télen megfelelően védeni kell a fagyástól. Első lépésként zárjuk el a kültéri csapokat és ürítsük ki a kerti tömlőket. Hőszigeteljük az olyan csöveket, amelyek a hidegnek vannak kitéve, és használjunk fűtőkábelt az exponált területeken. A lakásban hagyjunk csepegő vizet, hogy a víz ne fagyjon meg a csövekben. Megfelelő szigetelés és karbantartás segít elkerülni a fagyásból származó károkat.

Hogyan lehet megtalálni és javítani egy vízszivárgást a házban?

Vízszivárgás esetén először keressük meg a probléma forrását. Gyakran a nedves foltak vagy vízcseppek segítenek megtalálni a szivárgást. A szivárgás pontos helyének megtalálásához használhatunk vízszivárgás érzékelőt is. Javításhoz zárjuk el a vízforrást, majd cseréljük ki a sérült csövet vagy szerelvényt. Nagyobb problémák esetén hívjunk szakembert, hogy biztosan megoldja a problémát.

Milyen típusú szerelvényekre van szükség egy vízvezeték rendszer kiépítéséhez, és milyen funkciót töltenek be?

Egy vízvezeték rendszerhez különböző típusú szerelvények szükségesek. Például csőillesztésekhez csőkötőket használnak, melyek két csövet összekapcsolnak. Vízvezeték elágazásokhoz könyök és T-kötőket alkalmaznak. Vezetékeket és csapokat összekapcsoló adapterek is elengedhetetlenek. Levegő eltávolításához légcsapokat is beépítenek, és vízszintezéshez szintezőket alkalmaznak.

Milyen típusú csőanyagokat lehet használni vízvezeték szerelésnél, és milyen előnyei és hátrányai vannak ezeknek?

Vízvezeték szereléshez különböző típusú csőanyagokat lehet használni, például rézcsöveket, PVC-t, polietilént vagy acélt. A rézcsövek hosszú élettartamuk miatt kedveltek, de drágák és nehezen telepíthetők. A PVC könnyű, olcsó és könnyen szerelhető, de nem ajánlott forró vízvezetékhez. A polietilén könnyű, tartós és vegyszerálló, de csak hideg vízhez használható. Az acél strapabíró, de hajlamos a korrózióra. A választás függ az alkalmazás és a költségigényektől.

Milyen biztonsági intézkedéseket kell betartani a gázvezeték és készülékszerelés során?

A gázvezeték és készülékszerelés során alapvető fontosságú a biztonság. Minden munkát képzett szakembernek kell végeznie. A csövek és készülékek szivárgásának ellenőrzése, szakszerű csatlakoztatás, szellőzés biztosítása és szén-monoxid érzékelők használata szükséges a gázbiztonság érdekében.

Milyen gázvezeték rendszerek léteznek az otthoni használatra?

Az otthoni gázvezeték rendszerek közé tartozik a földgáz és a propán. A földgázhálózat a városi területeken elterjedt, míg a propán gyakrabban vidéki területeken használt, ahol nincs földgázvezeték.

Milyen szerepet játszik a hőszivattyú a fűtés és hűtés terén?

A hőszivattyúk a hőenergiát egy helyről egy másikba mozgatják, és a fűtés és hűtés során is alkalmazhatók. A levegőből, vízből vagy talajból nyerik ki a hőt, majd azt hűtőközegként használják az épület fűtéséhez vagy hűtéséhez. Energiatakarékos és környezetbarát megoldás.

Hogyan lehet hatékonyan izolálni egy épületet a hőveszteség minimalizálása érdekében?

Az épület hatékony hőszigetelése kulcsfontosságú a fűtési költségek csökkentése és a klíma szempontjából fenntartható építészet szempontjából. Minőségi szigetelőanyagok és ablakok, valamint jól záródó ajtók alkalmazása nélkülözhetetlen. Emellett az épület hőhidak nélkül tervezése is fontos a hőveszteség minimalizálása érdekében.

Miben különbözik a passzív és az aktív napenergia rendszer?

A passzív napenergia rendszerek olyan építészeti elemeket használnak, mint a nagy ablakok vagy a hőtároló anyagok, hogy természetes módon maximalizálják a napfény hasznosítását. Az aktív napenergia rendszerek pedig napelemeket és napkollektorokat alkalmaznak a napenergia közvetlen átalakításához villamos energiává vagy meleg vízzé.

Milyen előnyei vannak a geotermikus energiának a fűtés és hűtés szempontjából?

A geotermikus energia használata során a föld belsejéből származó hőt hasznosítják. Ez kiválóan alkalmas fűtésre és hűtésre, mivel stabil hőmérsékletet biztosít, és környezetbarát megoldás. Nem függ az időjárástól, és hosszú távon költséghatékony.

Hogyan működnek a szélturbinák, és miért hatékonyak a szélenergia termelésében?

A szélturbinák olyan gépek, amelyek a szél kinetikus energiáját villamos energiává alakítják át. A forgó lapátok a szél áramlását használják fel, hogy meghajtsák a generátort. Széles körben használják, mert tiszta és megújuló energiaforrást nyújtanak, nincs üvegházhatású gázok kibocsátása, és hatékonyan termelnek energiát.

Mi a napkollektorok szerepe az alternatív energiatermelésben?

A napkollektorok kulcsszerepet játszanak az alternatív energiatermelésben, mivel napfényt hasznosítanak meleg víz és fűtés előállításához. Ezek a rendszerek napelemeket használnak a napenergia villamos energiává történő átalakításához, valamint napkollektorokat meleg víz termeléséhez. Ezzel csökkentik a hőenergia igényét, és hozzájárulnak a fenntartható energiatermeléshez és a hőmérséklet-szabályozáshoz.

Melyek a leggyakrabban használt alternatív energiatermelési módszerek?

A leggyakrabban használt alternatív energiatermelési módszerek közé tartozik a napenergia, amely napelemek és napkollektorok segítségével hasznosítja a napfényt; a szélenergia, amely szélturbinák által termelt villamos energiát használja; a geotermikus energia, amely a föld belsejéből származó hőenergiát használja; és a hidroenergia, amely vízerőművek segítségével alakítja át a vízmozgást energiává.

Mi az alternatív energiák célja és miért fontosak?

Az alternatív energiák célja a hagyományos fosszilis energiaforrások helyettesítése, mivel azok kimerülnek és környezetszennyezőek. Az alternatív energiák fontosak, mert csökkentik a környezeti terhelést, segítenek a klímaváltozás elleni küzdelemben, és fenntarthatóbb energiaellátást biztosítanak a jövő számára.

Mi az az INVERTER technológia?

Az INVERTER technológiáról bővebbenA hagyományos, fix fordulatszámú kompresszorokkal felszerelt klímaberendezések esetében a szoba hőmérsékletének szabályzásához a kompresszor folyamatosan be- és ki kapcsol.

A modern klímaberendezések az energiafelhasználás csökkentésére Inverter technológiát alkalmaznak.

Készülékek a teljesítményt képesek folyamatosan szabályozni.

Kiemelkedő tulajdonságok

 • Kevesebb áramfogyasztás (akár 1KW áramból, 5,1KW hűtés!)
 • Folyamatos teljesítmény szabályzás
 • Lágyabb indítás (nincs nagy induló áramfelvétel)
 • Csendesebb működés
 • jól terhelhető
 • környezetbarát
Mi az a faelgázosítás? Amit az faelgázosító kazánról tudni kell!

Mi az a faelgázosítás? Amit az faelgázosító kazánról tudni kell!

A faelgázosító kazánról bővebbenA faelgázosító kazánok működésének lényege, hogy ellentétben a hagyományos kazánokkal, itt teljesen szabályozott körülmények közötti égésről beszélünk, mely a hagyományos kazánokkal szemben fordított égés, ami kerámiatérben történik.

A levegő adagolását mechanikus huzatszabályozó vezérli az előre menő vízhőmérséklet függvényében, az ugyancsak a vízhőmérséklet figyelembe vételével ventilátor elektronika szabályozza.

A faelgázosító kazánok két tűzterűek, a felső térben történik a fa elégetése (elgázosítása). Ez úgy tud bekövetkezni, hogy a bejövő levegőt elosztva a felső térbe, a bekerülő levegő egyharmada kerül. Ezért ott egy tökéletlen égés keletkezik.

Az égéskor keletkező füst (füstgázok) hosszabb idő alatt és egyenletesebben szabadulnak fel. Ezt a füstöt melynek 60%-a még éghető gáz, a ventilátor áthúzza egy kerámiatesten, ahol a bejövő levegő fennmaradó két-harmad részét hozzákeverve, egy másodlagos égés jön létre (hasonló az autókban lévő katalizátorra), a füstgázok magas hőfokon fagázként égnek el.

Ebből adódik a kazánok 89%-os hatásfoka, valamint ennek köszönhetően a környezetszennyezés mértéke mely nem éri el az EU-ban megengedett mérték 10%-át sem.

A szabályozott égésnek köszönhetően a faelgázosító kazánba, a tűztérbe berakott 1 adag száraz fa égési ideje 4-5 óra, ellentétben a hagyományos kazánokkal, melyekben egy tűztér fa égési ideje kb. 1 óra.

Több éves mérések eredménye azt mutatja, hogy a faelgázosító kazánnal való fűtés esetén a megtakarítás a gázhoz képest 40-43%, míg a hagyományos kazánban történő fa égetéséhez képest kb. 50%. Tartályos gáznál a megtérülés ideje 1-2 év.

Mik a kondenzációs készülék előnyei?
 • kevesebb gázfelhasználás változatlan viszonyok mellett is,
 • zárt égéstér, az égéstermék visszaáramlás veszélye (CO) kizárt,
 • széles modulációs tartomány (még jobb teljesítményillesztés),
 • csendes működés,
 • jövőbemutató megoldás,
 • értéknövelő beruházás,
 • ideálisan kombinálható nap kollektoros rendszerekkel.
Mikor éri meg a leginkább kondenzációs készüléket vásárolni?

Az előbb leírtak értelmében a készüléket ott tudjuk a legoptimálisabban kihasználni, ahol tartósan biztosítva van az a hőmérséklet, amivel a forró égéstermékgázokat vissza tudjuk hűteni a harmatponti vagy kondenzációs hőmérsékletre.
Tudnunk kell azt, hogy a fűtési rendszer visszatérő vízhőmérséklete a „ hűtőközegünk”, tehát minél alacsonyabb, annál jobban tudja visszahűteni az égésterméket. A kondenzációs hőmérséklet értéke több fizikai paramétertől függ, de átlagosan mondhatjuk, hogy 53-55˚C-nál következik be.

Tehát ha magas visszatérő vízhőmérsékletünk van, pl. 65-70˚C (hagyományos, magas hőmérsékletű [90/70 ˚C] radiátoros rendszer) akkor könnyű belátni, hogy nem igazán tudja elvégezni a feladatát. Viszont ha ez az érték 35-40˚C (alacsonyhőmérsékletű sugárzó fűtés [pl. padlófűtés] vagy radiátoros [55/40˚C] fűtés), akkor a bekövetkezik a kondenzáció.

Természetesen egy hagyományos fűtési rendszer sem megy mindig teljes teljesítményen. Átmeneti időszakban alacsonyabb rendszerhőmérsékletek adódnak, amivel már el lehet érni a harmatponti hőmérsékletre való hűtést.

Mi ez a rejtett energia?

A víz gőz halmazállapotba juttatásához energiára van szükség, azaz melegíteni (hőközlés) kell a vizet, hogy az forrásba jöjjön, és gőzzé váljon. Ezt az energiát nevezzük párolgáshőnek vagy rejtett hőnek. Ezt az energiát úgy tudjuk visszanyerni, hasznosítani, hogy a vízgőzt egy megfelelő „hideg felület” ( hőcserélő) segítségével lehűtjük, a gőz ismét folyékony halmazállapotúvá válik, és leadja a rejtett hőjét, azaz felszabadul a párolgáshő. Ezt a többletenergiát (kb. 10-12%) képes a kondenzációs készülék hasznosítani úgy, hogy felhasználja a fűtési előremenő víz melegítésére. Emiatt szerepel a készülék műszaki adataiban 100%-nál nagyobb érték.

Számokban úgy néz ki a képlet, hogy egy hagyományos gázkészülék 92-93%-os éves hatásfokértékkel rendelkezik, a párolgáshőből származó többletenergia 10-12%, és így a kondenzációs készülék 104-105% értéket mutat. A maradék 2-3% az alacsony hőmérsékletek miatt kevesebb sugárzási és égéstermék-veszteségből adódik.

Mi az elve a kondenzációs készüléknek?

A gázkészülék a földgázt elégetve ún. égésterméket bocsát ki magából. Ez az égéstermék sok összetevő mellett vízgőzt is tartalmaz. Ez a vízgőz olyan rejtett energiát foglal magában, amit a hagyományos készülékek nem tudnak hasznosítani és felhasználatlanul a kéményen, ill. égéstermék-elvezető rendszeren keresztül a szabadba távozik.

Mi is az a kondenzációs készülék, és miért mondjuk, hogy energiatakarékos?

Biztos Ön is hallott már kondenzációs készülékről, és arról is, hogy egy ilyen készülék akár 108%-os hatásfokkal rendelkezik.

Mielött hívna vagy írna, lehet, hogy megtalálja a választ folyamatossan bővülő tudástárunkban

Mielött hívna vagy írna, lehet, hogy megtalálja a választ folyamatossan bővülő tudástárunkban!